Chokladbollskladdkaka

Kladdkaka med vhokladbolls-glasyr

Om jag ska köpa fika ute så väljer jag nästan alltid en vanlig klassisk chokladboll med en kopp kaffe. Det går liksom aldrig fel och är precis lagom tycker jag. Något som inte är lika lagom men definitivt dubbelt så gott är att toppa sin kladdiga kladdkaka med en krämig chokladbollssmet! Jag vet, låter som en dröm och är helt förförande. Det perfekta fredagsfikat helt enkelt.

En riktigt god, krämig och kladdig chokladbolls-kladdkaka
Receptet som jag använde till chokladbolls-glasyren skiljer sig just från den vanliga grundsmeten till chokladbollar som jag brukar köra på för att få en mer bredbar och inte lika tung konsistens. Det som gör den lite extra lyxig är att den innehåller både lite av min hemmagjorda vaniljkräm och lite vispad grädde.
Jag bakade det här receptet i en rund form med avtagbara kanter som har en diameter på 20 cm. Det ger en kladdkaka på ca 8 bitar.

Klicka gärna på hjärtat under det här inlägget om du tycker om det här receptet!

Ingredienser (kladdkaka):

100 g smör

1,5 dl strösocker

1 dl muscovadosocker

1 tsk vaniljsocker

2 ägg

1,5 dl vetemjöl

0,5 dl kakao

1 krm salt

Gör såhär:

1. Sätt ugnen på 200 grader.

2. Smält smöret i en kastrull.

3. Vispa lätt ihop smör, strösocker, muscovadosocker, vaniljsocker och ägg i en bunke. Se upp för att vispa för hårt/för länge. För en perfekt kladdkaka vill du att så lite luft som möjligt ska komma in i smeten.

4. I en annan skål blandar du ihop vetemjöl, kakao och salt. Sikta ner detta i äggsmeten och blanda försiktigt ihop med en slickepott bara precis tills du får en jämn smet.

5. Häll upp smeten i en bakform täckt med bakplåtspapper (alternativt smörjd och bröad).

6. Grädda kladdkakan i mitten av ugnen i ca 15 minuter. Den ska vara kladdig i mitten, men inte för lös och färdig i kanterna. Låt kladdkakan svalna helt och hållet i kylskåpet innan du toppar med chokladbollsglasyr!

Ingredienser (chokladbollsglasyr):

1 dl vispgrädde

100 g mjukt smör

6 msk kakao

1,5 dl strösocker

3 dl finmalda havregryn

3 msk kallt kaffe

1,5 dl vaniljkräm

kokosflingor till garnering

Gör såhär:

1. Vispa grädden till mjuka toppar. Ställ åt sidan.

2. Vispa ihop smör, kakao, strösocker havregryn och kallt kaffe i en bunke till en jämn smet.

3. Tillsätt vispad grädde och vaniljkräm till smeten och vispa försiktigt, på låg hastighet, till en jämn och krämig smet.

4. Bred glasyren över kladdkakan, garnera med kokosflingor och låt stå i kylskåpet i minst 1 h innan servering.

Advertisements

17 thoughts on “Chokladbollskladdkaka

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s